Tisková zpráva 3

04.10.2013 21:55

SEDLÁČKOVO KVARTETO VE SLOUPU

Sloup v Moravském krasu se může na poli kulturního dění pochlubit nově vzniklým cyklem, který dvojice mladých pořadatelů Drahoslav Gric a Karel Chudý nazvali SLOUPY KULTURY.
Myšlenka přivést do tohoto regionu více kulturních akcí vznikla na základě již tradičních vánočních koncertů duchovní hudby, které se rok od roku těšily stále větší oblibě. Je zřejmé, že ke kvalitní hudbě či divadelnímu představení se místní občan dostane jen zřídka, a proto chtějí tito mladí muzikanti přivést zajímavá i závažná vystoupení přímo do srdcí místních občanů i přiznivců z širokého okolí.
Je zde možnost navštívit koncerty klasické hudby v podání vynikajících komorních souborů, vyslechnout unikátní díla chrámové tvorby umocněná prostorem kostela Panny Marie Bolestné a v neposlední řadě divadelní představení a koncerty „lehčího žánru“.
"Upřednostňujeme mladé umělce, kteří jsou buď studenty, nebo čerstvými absolventy vysokých uměleckých škol, protože jejich živost a pracovní zapálení dle našeho názoru hudba i divadlo potřebuje. Samozřejmě poskytujeme prostor i zralým, zkušeným a renomovaným interpretům, známým u nás i v zahraničí," říká Drahoslav Gric, a pokračuje: "Možná se ptáte, zda je skutečně potřeba tolika koncertů, tolika umění v jedné malé obci? Koncertní představení v sobě ukrývá nejrůznější prvky; posluchač nejen že slyší skvělou hudbu, ale nechává se jí – někdy i nevědomky – ovlivnit a formovat. Proto doufám, že tento kulturní projekt bude pro všechny přínosem i tím, co leckdy třeba nevědomky spousta lidí vyhledává, a že v něm naleznou náležité uspokojení."
Cyklus odstartoval úvodním koncertem tělesa Prague Brassivo Quintet, který byl jakýmsi průřezem hudebních dějin a zároveň žánrovou ochutnávkou celého cyklu. Koncert provázeli mluveným slovem Drahoslav Gric a Karel Chudý a zavedli tak posluchače více do světa hudby, ale i do "hudebního zákulisí".
Na dalším koncertě, který se bude konat 3. listopadu 2013 v Kulturním domě ve Sloupu v Moravském krasu, se představí Sedláčkovo kvarteto, mladý soubor, který jako první studuje nově otevřený obor Komorní hra na Akademii múzických umění v Praze, soubor, který je čerstvým nositelem 3. ceny z mezinárodní soutěže Johanesse Brahmse v Rakousku. Ve svém programu nabídne "Pruský kvartet“ W. A. Mozarta, "Pařížský kvartet“ B. Martinů a "Slovanský kvartet“ A. Dvořáka.
Sloupy kultury jsou pořádány ve spolupráci s městysem Sloup, za podpory Nadace Bohuslava Martinů a Nadace Život umělce.